Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koho volíte? Politiku nebo erotiku?

PROTIKLADY BLOGUJOU: Vesničanka: „K čemu je vůbec zastupitelstvo?“ Měšťák: „Já teda k volbám půjdu. Chodím totiž vždycky.“

 

Maruška:

U nás ve vsi letos vznikla zajímavá volební situace. Na volebním lístku se pyšní celých sedm kandidátů. Hádejte, kolik členů zastupitelstva je v naší obci? Ano, správně, sedm. Koho asi zvolím? Šmudlu? Stydlína? Nebo raději Kejchala? Sedět tam budou nakonec všichni. Možná si ale podle úspěšnosti ve volbách očíslují židle a ten nejhorší bude sedět nejdál od kávovaru.

Přemýšlím, k čemu je vůbec u nás zastupitelstvo. Čtyři ze sedmi členů jsou tam víceméně do počtu, úředním záležitostem rozumí asi do té míry, že už viděli razítko na vajíčku, na zasedání jednou měsíčně přijdou vlastně proto, aby bylo na cigarety. Pátý je zase takový neužitečný Šmoula Mrzout, který sice nesouhlasí s tím, aby se v obci zvyšovaly poplatky za odvoz popelnic, protože z principu nemá rád poplatky, ale on nesouhlasí ani s tím, aby se udělalo nové fotbalové hřiště, protože z principu nemá rád rozhodčí. Na skutečnou práci zbývají poslední dva: bývalý a současný starosta, zástupci dvou znesvářených klanů, čeští Montekové a Kapuleti. Jeden vlastní obchod, druhý hospodu. Přitom u nás to stejně chodí tak, že když něco důležitého potřebujete, nejsou zrovna úřední hodiny. Ale pozor, výhoda vesnice spočívá v tom, že stačí zajít do hospody, která patří starostovi. Popadnete lejstra, nějaký ten bakšiš a běžíte tam. Rozložíte mu to na stole a objednáte si pivo. Starostovi slivovičku. Když bude právě pingl na záchodě, sám starosta vám to pivko natočí, nalije slivovičku nad míru a pak z kapsy u vesty vytáhne štempl.

No a kdyby náhodou zase po čtyřech letech vyhrál ten, co má obchod? Tak to potom dvakrát týdně skočíte povinně na nákup a jen tak mezi řečí o prošlých jogurtech se zeptáte, jestli si nový starosta už také nechal ušít vestu s kapsami.

 

Pepa:

Někdo má rád vdolky, jiný zase holky. Někdo se zajímá o politiku, jiný zase o erotiku. A kdybych v tomhle duchu pokračoval dál, tak někoho zajímají Věci veřejné a jiného zase domy veřejné... (Vidíte, to by měl Jára Cimrman radost z absolutního rýmu.) A proč tohle všechno vlastně spojuju? Protože právě dnes nebo zítra mnozí z nás půjdou zase k volbám. No, popravdě tam půjdeme všichni, protože i tím, že svůj volební lístek pěkně v klidu zahodíme doma do odpadkového koše (samozřejmě mezi ostatní vytříděný papírový odpad, i když jsme nikdy nevolili zelené), provedli jsme volbu. Svou svobodnou, nezávislou volbu. Své vyjádření ve stylu „stejně je to zbytečný“ a nebo jadrnější „s… na ně, stejně je to všechno na h...“. Žijeme ve svobodné zemi a můžeme se taky svobodně rozhodnout. Jak je ctěná libost...

Já teda k volbám půjdu. Chodím totiž vždycky. I když si taky spíš myslím, že „je to stejně zbytečný“ a dokonce kolikrát nemám ve svém nitru vůbec daleko k prohlášení „s… na ně, protože je to stejně všechno na h...“. Jenže po volbách, kdy se tyhle chmurné představy (většinou) skutečně vyplní, si můžu aspoň říct: „No, jak jinak, ale zkusil jsem to.“ Nic to sice neřeší, ale mívám po tom docela fajn pocit. Protože naděje umírá až na poslední chvíli.

Zkrátka dneska odpoledne vhodím svůj volební lístek do urny, cestou domů se stavím v cukrárně pro vdolek... Ale kdybych si měl opravdu svobodně a demokraticky zvolit (nemám vlastně vdolky rád), hlasoval bych spíš pro holky, erotiku a domy veřejné. Prostě pro takový normální chlapský život.

 

Autor: Renata Šindelářová | pátek 15.10.2010 9:00 | karma článku: 12,89 | přečteno: 870x
  • Další články autora

Renata Šindelářová

Ze slovinských Alp

Oblíbená destinace s dechberoucími výhledy i prima koupáním. Úžasné hory, které můžete buď pouze obcházet, nebo se odhodlat a pěkně si je vyšlápnout. Lanovek je tu ale poskrovnu, takže pro lenochy to úplně není...

3.7.2023 v 8:43 | Karma: 17,03 | Přečteno: 299x | Diskuse| Fotoblogy

Renata Šindelářová

Reportáž z balónu

Náš plánovaný let horkovzdušným balónem začal třikrát úplně stejně: vachrlatou předpovědí počasí. Protože však většinou existovala minimální šance na zlepšení, nebyl nikdy let preventivně zrušen.

9.8.2022 v 6:28 | Karma: 12,50 | Přečteno: 244x | Diskuse| Cestování

Renata Šindelářová

Chlupaté štěstí

Nekonečný prostor v našem srdci otevírají naši (nejen) chlupatí mazlíčci. Přináší nám do života hodně radosti, která je na konci vykoupená bolestí, ale tak už to holt na světě chodí - jen proto se jich nevzdáme. Milujeme je!

18.7.2022 v 7:00 | Karma: 18,10 | Přečteno: 288x | Diskuse| Fotoblogy

Renata Šindelářová

Svět plný zvířat - zatím

Planeta Země právě prožívá masové vymírání druhů. Jeho příčinou není dramatická událost, ale bezohledná lidská činnost. S láskou k přírodě a úctou k životu děkuji za každý přeživší druh, který to zatím nevzdal.

14.7.2022 v 18:17 | Karma: 13,31 | Přečteno: 177x | Diskuse| Fotoblogy

Renata Šindelářová

Ladím jaro

Do mého ticha, ač nikam nepospíchá, jaro už dýchá... (... a probudilo ve mně touhu složit k pár fotkám haiku)

19.2.2022 v 20:31 | Karma: 14,34 | Přečteno: 174x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 687x
Spisovatelka  (www.literarnistrom.cz), která ráda fotí, sportuje, tančí, medituje, ale úplně nejraději ze všeho se směje.