Edith Piaf: Bez lásky nejsme nic

21. 11. 2014 15:21:00
Poutavý životní příběh Edith Piaf, plný zvratů a protikladů, sestavil novinář Jean-Dominique Brierre do životopisu, který našel svou cestu na český trh díky překladu Jakuba Volného a nakladatelství Metafora. Brierre se k sepsání z

Toto prozaické dílko krášlené básnickými prvky je především skutečně rovnoprávným životopisem plným faktů, dat a jmen. Autor se snažil co nejvíce vystříhat fabulací, jež používal jen aby čtenářům co nejlépe přiblížil konkrétní situaci. Jestliže však kolem některého z Edithiných životních zážitků panoval zmatek a existovaly tu dvě verze vyprávění, Brierre se věnuje oběma verzím a snaží se vyhodnotit jejich autenticitu. (Např. spekuluje nad tím, zda Edith skutečně objevil přímo na ulici její budoucí chráněnec Louis Leplée, jak líčí legenda, nebo zda se Leplée sešel s Edith na základě doporučení někoho jiného.)

Brierre zkrátka sice efektivně využívá beletristických prvků, ovšem velmi si zakládá na tom, aby příběh co nejvíce odpovídal realitě. Pokud při svých pátráních novinář narazil na nesrovnalosti, čtenáře na to upozorní a následně se zamýšlí nad tím, proč byla daná událost prezentována na veřejnosti určitým způsobem. Brierre se snaží rozlišit mediální šum od reality. Zároveň když popisuje Edithino chování, snaží se najít důvody, které ji k němu vedly. Touto nástavbou k profesionálně sestavenému životopisu dostáváme také zajímavou psychologickou studii. Mimo jiné též o zpěvaččiných láskách a možných důvodech, proč Edith nedokázala zakotvit v náručí jednoho muže. A tak Edith Piaf vidíme i jako citově vyprahlou ženu, schopnou se zamilovat často rok co rok do jiného muže. Sama Edith se v jednom ze svých dopisů vyjádřila takto: Láska je to jediné, co má na zemi smysl.

Protože život Edith Piaf byl sám o sobě dost kontroverzní, plný silných emotivních dramat, témat k zamyšlení nad zpěvaččinou duší se tu nabízí skutečně mnoho. Jako dítě Edith dočasně oslepla, byla opuštěna matkou a sama opustila svou malou dcerku, byla podezřelá z vraždy, ocitla se docela na dně i na vrcholu, byla citově raněná, opuštěná, závislá, milující i nenávistná. Brierre nám také ukazuje, že Edithina bezbřehá potřeba zpěvu byla již čirým workoholismem, který zpěvačku dovedl do stádia úplného vyčerpání. Ale ani pak Edith nedokázala se zpěvem přestat, cosi ji hnalo stále kupředu. Její pracovní život je jedním dlouhým turné, takřka bez přestávek, a tak není divu, že si zcela podlomila zdraví.

V knize nechybí diskografie skladeb ani popis historie vzniku těch nejznámějších. Dílo prolínají ukázky textů písní v původním i českém jazyce, dále krátké úryvky z osobní korespondence a též výňatky z tehdejšího tisku, a tak se zdá, že autor nevynechal skutečně žádný detail. Literárně rozhodně ne. Přesto mi v knize chybí fotografie. V tom množství jmen by se mnohem lépe orientovalo s bližší obrazovou představou jmenovaných osob. Jistě, šikovný čtenář si poradí a pustí si internet, přesto by bylo příjemnější jen obrátit stránku a...

Každopádně to je opravdu jen drobný šrám na jinak úchvatné biografii Edith Piaf, jejíž nenapodobitelný hrdelní projev úžasně shrnul zpěvaččin současník Jean Cocteau: Jako skřivan v dubnu se pokouší přednést svou milostnou píseň. Už jste slyšeli skřivánčí zpěv? namáhá se, váhá, snaží se, dusí se svým hlasem, nese se k výšinám a padá. A znenadání nachází, mění se v hlas a celý se jím otřásá.

Po přečtení knihy J.D. Brierra "Edith Piaf: Bez lásky nejsme nic" jste chtě nechtě donuceni si ten zastřený vášnivý hlas poslechnout také. Ve starých nahrávkách nebo ve filmu Edith Piaf (2007), který je na konci rukopisu též zmíněn a v němž roli zpěvačky geniálně ztvárnila Marion Cotillard.

 

Autor: Renata Šindelářová | pátek 21.11.2014 15:21 | karma článku: 8.82 | přečteno: 268x

Další články blogera

Renata Šindelářová

Ze slovinských Alp

Oblíbená destinace s dechberoucími výhledy i prima koupáním. Úžasné hory, které můžete buď pouze obcházet, nebo se odhodlat a pěkně si je vyšlápnout. Lanovek je tu ale poskrovnu, takže pro lenochy to úplně není...

3.7.2023 v 8:43 | Karma článku: 17.03 | Přečteno: 299 | Diskuse

Renata Šindelářová

Reportáž z balónu

Náš plánovaný let horkovzdušným balónem začal třikrát úplně stejně: vachrlatou předpovědí počasí. Protože však většinou existovala minimální šance na zlepšení, nebyl nikdy let preventivně zrušen.

9.8.2022 v 6:28 | Karma článku: 12.50 | Přečteno: 244 | Diskuse

Renata Šindelářová

Chlupaté štěstí

Nekonečný prostor v našem srdci otevírají naši (nejen) chlupatí mazlíčci. Přináší nám do života hodně radosti, která je na konci vykoupená bolestí, ale tak už to holt na světě chodí - jen proto se jich nevzdáme. Milujeme je!

18.7.2022 v 7:00 | Karma článku: 17.64 | Přečteno: 288 | Diskuse

Renata Šindelářová

Svět plný zvířat - zatím

Planeta Země právě prožívá masové vymírání druhů. Jeho příčinou není dramatická událost, ale bezohledná lidská činnost. S láskou k přírodě a úctou k životu děkuji za každý přeživší druh, který to zatím nevzdal.

14.7.2022 v 18:17 | Karma článku: 13.04 | Přečteno: 177 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 6.49 | Přečteno: 175 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 307 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 344 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 78 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 685

Spisovatelka  (www.literarnistrom.cz), která ráda fotí, sportuje, tančí, medituje, ale úplně nejraději ze všeho se směje.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...