Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lockdown? Dobře, ale pro nejrizikovější skupinu!

Nemělo by největší smysl zavést lockdown pouze pro nejrizikovější skupinu, pro důchodce? Zlatá střední cesta přijatelná pro všechny.

Nikdo z nás, mě nevyjímaje, si nepřeje zažít, aby někdo z jeho blízkých zemřel na covid. Nikdo z nás, mě nevyjímaje, si nepřeje zažít, aby někdo z jeho blízkých zemřel na cokoliv jiného. Přesto nelze žít v neustálém strachu. Takové události se v našich životech odehrávat prostě budou a nemůžeme jim všem zabránit, byť se budeme snažit sebevíc.

Takže pokud se ukazuje, že drtivá většina zemřelých na covid je starších 60 let a zároveň že pořád denně umírá mnohem více lidí na infarkt nebo rakovinu než na covid, řekněte mi, proč bychom měli kvůli tomu zastavit ekonomiku? Proč bychom měli všichni zůstávat doma? Nestačilo by zavést lockdown pouze pro nejrizikovější skupinu?

Co poslat děti raději do školy místo k prarodičům domů? Co takhle poskytnout důchodcům, o které se nepostará sama rodina, pomocníky s donáškovou službou? Stát by to stálo méně. A většina z nás by se mohla vrátit k normálnímu životu...

Neříkám to proto, že bych neměla z covidu respekt, ten je tu skutečně na místě. Ale nadbytečný strach nás zbytečně žene do extrémů. Nelze normálně žít v neustálém strachu. Přestože výjimečně zemře někdo mladší. Ano, i já mám své vlastní důvody se covidu bát. Všichni v rodině mají nějaké chronické onemocnění, nejvážnější dokonce právě dcera. Ale pokud shrnu vše, co ukazují statistiky, se vším, co vidím v praxi, musím říct, že některá opatření se zdají skutečně přehnaná.

A jiná pozbyla účinnosti. Trasování, které zpočátku vypadalo jako skvělý způsob, již bohužel nemá žádný efekt, stejně jako e-rouška. Pokud se dozvíte, že jste se někdy před týdnem setkali s člověkem, který měl covid, co s tím asi uděláte? Poběžíte na test? (A bylo by možné to zrealizovat?) V lepším případě se budete izolovat. Ale většina stejně začne něco řešit až v momentě, kdy začne mít příznaky. A druhá věc: to časové zpoždění. Celou dobu hraje covidu do kapsy. Snažíme se tu dohnat něco, co je kilometry před námi. Celou tu dobu, co sledujeme počty nemocných, se díváme pouze do minulosti. Dnes je situace x-krát horší. Má to tedy skutečně nějaký efekt?

Dospěli jsme do bodu, kdy v podstatě každý z nás zná osobně někoho, kdo měl nebo má covid.

Já osobně znám ve svém okolí jednu osobu s potvrzeným covid a pak ještě desítku dalších, která si v průběhu posledních 14 dní prošla nespecifikovanou virózou, ale kromě toho, že se držela v izolaci (a nakazila celou rodinu), nebyla na testech. Proč na ně nešli? Nemělo to smysl. Nikomu nebylo tak zle. Zůstali doma. Nevím, jestli měli covid, ale minimálně jeden z nich ano, neboť zde došlo ke ztrátu čichu a chuti.

Každopádně pokud tito lidé měli a mají covid, je situace - co se týká promořenosti - tisíckrát horší, než se zdá na oficiálních grafech. Ale můžeme se na to dívat také obráceně, je to tisíckrát lepší, protože se zřejmě přese všechny snahy přirozeně promořujeme. A potvrzovalo by se tím, co bylo už mnohokrát řečeno, totiž že opravdu většina lidí projde nemocí bez vážných příznaků.

Čím dál víc se začínám ztotožňovat s názorem, že promořenost je opravdu pro nás všechny nejrychlejší cesta ven, a to hned ze dvou důležitých důvodů. Prvním je, že nelze žít v neustálé izolaci a strachu. A druhým, že potřebujeme stabilní ekonomiku, pravidelný příjem a finančně schopný stát.

Chránit bychom ale pořád měli ty, kterých se to nejvíc týká a jež promořovat nechceme. Na tom se shodneme všichni. Realizace je horší, ale ne zcela nemožná. Ať už vláda udělá jakékoliv kroky, můžeme se o to pokusit také sami. Všichni můžeme pečlivěji než dosud chránit své prarodiče.

Nedávejme k prarodičům své děti. Choďme na návštěvu za nimi s rouškou. Nosme jim nákupy a pomozme jim se maximálně izolovat.  Nemysleme si, že nejsme přenašeči, když nemáme žádné příznaky.

Hodně lidí je už na roušky a vládní postup naštvaných. Dávno pryč je nadšení z celonárodní iniciativy v šití roušek. Věřím ale, že kdybychom měli nějaký konkrétní smysluplný cíl, třeba ochránit důchodce, že bychom se dokázali spojit znovu... Třeba nakoupit v roušce a s rukavicemi sousedce nákup a donést jí ho až domů.

Autor: Renata Šindelářová | pondělí 19.10.2020 13:52 | karma článku: 18,00 | přečteno: 845x
  • Další články autora

Renata Šindelářová

Ze slovinských Alp

Oblíbená destinace s dechberoucími výhledy i prima koupáním. Úžasné hory, které můžete buď pouze obcházet, nebo se odhodlat a pěkně si je vyšlápnout. Lanovek je tu ale poskrovnu, takže pro lenochy to úplně není...

3.7.2023 v 8:43 | Karma: 17,03 | Přečteno: 299x | Diskuse| Fotoblogy

Renata Šindelářová

Reportáž z balónu

Náš plánovaný let horkovzdušným balónem začal třikrát úplně stejně: vachrlatou předpovědí počasí. Protože však většinou existovala minimální šance na zlepšení, nebyl nikdy let preventivně zrušen.

9.8.2022 v 6:28 | Karma: 12,50 | Přečteno: 244x | Diskuse| Cestování

Renata Šindelářová

Chlupaté štěstí

Nekonečný prostor v našem srdci otevírají naši (nejen) chlupatí mazlíčci. Přináší nám do života hodně radosti, která je na konci vykoupená bolestí, ale tak už to holt na světě chodí - jen proto se jich nevzdáme. Milujeme je!

18.7.2022 v 7:00 | Karma: 18,10 | Přečteno: 288x | Diskuse| Fotoblogy

Renata Šindelářová

Svět plný zvířat - zatím

Planeta Země právě prožívá masové vymírání druhů. Jeho příčinou není dramatická událost, ale bezohledná lidská činnost. S láskou k přírodě a úctou k životu děkuji za každý přeživší druh, který to zatím nevzdal.

14.7.2022 v 18:17 | Karma: 13,31 | Přečteno: 177x | Diskuse| Fotoblogy

Renata Šindelářová

Ladím jaro

Do mého ticha, ač nikam nepospíchá, jaro už dýchá... (... a probudilo ve mně touhu složit k pár fotkám haiku)

19.2.2022 v 20:31 | Karma: 14,34 | Přečteno: 174x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 687x
Spisovatelka  (www.literarnistrom.cz), která ráda fotí, sportuje, tančí, medituje, ale úplně nejraději ze všeho se směje.