Ses ani nerozhlídnul, ty vole!

Základní popis prudiče obecného: vzteklý člověk s abnormálně vysokou hladinou testosteronu a egocentrickým viděním. Rozčilování, nadávky a urážky považuje za svého koníčka a přirozeně si o sobě myslí, že je geniální a neomylný.

Foto: archiv autorky

Ale buďme konkrétní. Takový prudič např. vletí stovkou na přechod a řve z otevřeného okénka: „Ses ani nerozhlídnul, ty vole!“ Bohužel právě na silnici se prudiči projevují zdaleka nejhůř. Svým egocentrismem leckdy vyloženě ohrožují životy druhých. Provokují k adrenalinovému závodu, úmyslně blokují, předjíždí zprava a na křižovatce vystupují z auta a mlátí druhým do okénka.

Ale ani mimo silnici to není o mnoho lepší. Na ulici vám prudič pokroutí ciferník, jestliže se ho ostýchavě zeptáte, zda by nebyl tak laskav a netípl by tu cigaretu, když stojí na zastávce. A na internetu se prudič projeví jako jedinec, jež tu vystavuje na odiv svou originalitu formou drsných urážek. Zkrátka tak nebo tak, prudičů se kolem nás vyskytuje poměrně dost.

Možná se jich zdá víc, protože jsou tak snadno rozeznatelní. Prudiči se ve všech situacích chovají podle vzoru „já jsem neomylný génius a všichni ostatní ať se zítra hlásí na vrátnici v Bohnicích“! Prudiči se povyšují nad druhé, jejichž názory pro ně znamenají jen nicotné bzučení much.

Ironické na tom je, že ve skutečnosti je to úplně naopak. Neschopnost prudičů zvládnout komunikaci svědčí o inteligenci nízké, nebo-li o tzv. emoční neinteligenci.

Zdaleka ideální stav by nastal, kdyby byl každý prudič odchycen a předveden např. před Radu moudrosti. Úkol Rady by spočíval v udílení trestů. Počiny by se nejprve zjistily na váze hříchu (zajistil by kníže pekelný). - Takže jestli souhlasíte, přihlášky do Rady moudrosti posílejte nebeskou poštou doporučeně. Přílohou životopis a úředně ověřený rejstřík špatných skutků – samozřejmě bez zápisu.

No, škoda že opravdu nejsme v pohádce a musíme se s těmi nenapravitelými hříšníky a nelidy potýkat dál. Útěchou nám může být jen to, že oni sami trpí pesimismem a škarohlídstvím, často mají málo přátel a jejich vztahy také nic moc. Důležité nakonec je, abychom se sami nenechali jejich negacemi strhnout!

Autor: Renata Šindelářová | neděle 21.10.2007 21:14 | karma článku: 15,24 | přečteno: 1117x
  • Další články autora

Renata Šindelářová

Ze slovinských Alp

3.7.2023 v 8:43 | Karma: 17,03

Renata Šindelářová

Reportáž z balónu

9.8.2022 v 6:28 | Karma: 12,50

Renata Šindelářová

Chlupaté štěstí

18.7.2022 v 7:00 | Karma: 18,10

Renata Šindelářová

Ladím jaro

19.2.2022 v 20:31 | Karma: 14,34